Naši aktivizační pracovníci uspořádali trochu jiné dušičkové posezení. Dlabaly se dýně, poslouchala se příjemná hudba a povídali jsme si o tradicích, které se dodržovaly v těchto dnech.
Také se peklo dušičkové pečivo a přikládáme pár zajímavostí a recept.
Dušičkové pečivo z kynutého těsta se kdysi peklo na svátek Všech svatých (1.11.) a na Památku zesnuých (2.11.) říkalo se mu Dušičky, nebo kosti svatých.
Lišilo se kraj od kraje – mohlo být ze sladkého nebo slaného těsta, prázdné i nadívané a tvary velmi různé.
Od rohlíků (říkalo se jim „Navšesvatýrohlíky“), přes bochánky, věnečky, prameny ve tvaru písmene -S- nebo napodobeniny kostí. Jedla je celá hospodářova rodina, ale často jimi byli obdarování pocestní, chudí lidé nebo žebráci.
Dnes, když se k nám tlačí oslavy Halloweenu, nedá moc práce udržovat naše vlastní tradice a upéct Dušičky nebo kosti. Udržet tím české tradice jako součást naší minulosti a nedat na ně úplně zapomenout.
♥
190-200 g vody
1 vejce
50 cukru
70 g změklého sádla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
15-17 g čerstvého droždí
(popř. citronová kůra)
Poddubí 7
747 92 Háj ve Slezsku – Smolkov
IČO: 71196978